Dodeljene Sakura stipendije

Petu godinu zaredom, kompanija Japan Tobacco International je, u saradnji sa Ambasadom Japana, dodelila pet Sakura stipendija kandidatima koji su poslali najbolje ideje za istraživački rad na temu Japana. Više od 100 kandidata sa oko 30 fakulteta iz 4 univerzitetska centra – Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca poslalo je veoma zanimljive i kvalitetne predloge. Neki od njih odnosili su se na čuvene japanske anime, haiku u Srbiji ali i na političke teme i teritorijalne sporove, primenu Kaizen koncepta u građanskom organizovanju, kao i na analizu uticaja prirodnih katastrofa na tehnološki i ekonomski razvoj zemlje.

Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet predloga koji su bili dobro obrazloženi, originalni, kreativni i relevantni. Takođe, kriterijumi su bili i istraživački potencijal, kao i teorijski i praktični pristup. Dobitnici Sakura stipendije za 2015/2016 godinu su:

  • Aleksa Nešić „Japan kao jedno od globalnih sedišta elektronske i informatičke industrije – uticaj na Srbiju kao zemlju u fazi tehnološkog razvoja“
  • Borjan Brankov „Dom za sve: Nova japanska arhitektura gradnje posle prirodnih katastrofa i njeni mogući uticaji na praksu u Srbiji“
  • Luka Kurjački „Recepcija japanske kinematografije u Srbiji – crni talas“
  • Sandra Davidović „Primena principa Kaizen menadžmenta u građanskom organizovanju“
  • Stefan Janjić „Kritička analiza diskursa onlajn medija u Srbiji o političkom i društvenom životu Japana“

„Interesantno je da svaka od ovih istraživačkih tema u sebi ima poruku kako iskoristiti i primeniti japansko iskustvo u cilju ekonomsko-društvenog razvoja Srbije. Iskreno se nadam da će dobitnici u dobroj meri iskoristiti ovu stipendiju i da će napisati originalne istraživačke radove. Zahvaljujem se kompaniji JTI što od 2011. godine radi na promovisanju istraživanja o Japanu u Srbiji. Ponosan sam što jedna japanska kompanija, kao što je JTI, doprinosi razvoju Srbije pre svega preko investicija i širenja bilateralne saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i socijalne pomoći.“ – izjavio je njegova ekselencija ambasador Japana Đuići Takahara.

„Kada smo pre pet godina pokrenuli projekat Sakura stipendije, naš cilj je bio da motivišemo što više mladih ljudi da istražuju vezu između japanskog i srpskog društva, ekonomije, prava, kulture, medija i nasleđa. Imajući u vidu da sada imamo ukupno preko 600 kvalitetnih ideja, od kojih je 25 nagrađeno, mislim da smo na dobrom putu ka ostvarenju cilja. Verujemo da je Japan zemlja od koje mnogo toga može da se nauči i u pogledu životne filozofije, ali i tehnoloških dostignuća i načina poslovanja. Takođe, verujemo da postoji prostor za primenu najboljih japanskih praksi u Srbiji“ – izjavio je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan, i dodao: „Sa druge strane, kao kompanija koja dugoročno ulaže u Srbiji, želimo da doprinesemo razvoju novih generacija stručnjaka koji će biti nosioci daljeg napretka zemlje“.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, kao i da ojača prijateljstvo između dve zemlje. Svi studenti, osnovnih i postdiplomskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu   zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu. Stipendisti imaju obavezu da istraživačke radove završe do 01. jula 2016. godine.

Leave a Comment