Često postavljana pitanja

Pravo na prijavu imaju studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija svih akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji, kao i istraživači koji nisu u stalnom radnom odnosu.
Preporuka od profesora može da bude sastavljena u slobodnoj formi, a mora da bude potpisana. Preporuku dostavljate kompaniji Japan Tobacco International.
Dozvoljen limit fajlova koje možete da prikačite na prijavu putem sajta je 10MB. Ukoliko vaši fajlovi prelaze 10 MB, slobodno pošaljite sav materijal na i – mejl: konkurs@sakurastipendije.rs.
Za prijavu na konkurs potrebno je da pripremite predlog istraživačkog rada, a sam istraživački rad pišete tek ukoliko dobijete stipendiju.

Ne postoji ograničenje u vezi sa dužinom predloga istraživačkog rada.

Naučne radove dobitnici stipendije treba da pripreme i završe nakon što se realizuje studijsko putovanje, rok za predaju istraživačkih radova je 31. januar 2025. godine.
Temu za istraživački rad birate vi sami, a jedino što je važno jeste da je iz neke od sledećih oblasti: društvene i humanističke nauke (ekonomija, pravo, političke nauke, filozofija, japanski jezik ili književnost), kultura i umetnost ili Kaizen menadžment.
Ukoliko ste student na doktorskim studijama, možete da se prijavite na Konkurs, iako ste u radnom odnosu.
Studijsko putovanje u Japan ima za cilj da se dobitnici što bliže upoznaju sa društvom, istorijom i kulturom ove zemlje, a zamisao je da upravo iskustva sa ovog putovanja dobitnici iskoriste i prenesu u svojim naučnim radovima. U toku studijskog putovanja predviđene su i posete raznovrsnim turističkim znamenitostima. Detaljne informacije o samom putovanju slede nakon proglašenja dobitnika stipendije.
Kompanija JTI, u saradnji sa ambasadom Japana, obezbeđuje avionske karte, smeštaj i dnevni džeparac stipendistima za boravak u Japanu.
Slobodni ste da se vodite bilo kojom društvenom naukom, te je i psihologija dozvoljena tema kao deo istraživanja. Ono što je možda važno napomenuti jeste da predlog vašeg istraživačkog rada treba da bude poveznica između Japana i Srbije, usmeren i na jedan i na drugi narod, te da objasnite i na koji način doprinosi razvoju odnosa između dve zemlje.
Možete da radite projekat zajedno, samo je potrebno da svako od autora pošalje kompletnu dokumentaciju odvojeno. Radujemo se da vidimo predlog vašeg timskog projekta!
Na poslednjoj stranici formulara za prijavu, koji se nalazi u delu Konkurs ( https://sakurastipendije.rs/konkurs/), videćete pitanja u vezi sa predlogom teme za vaš istraživački rad. Prvo treba da jasno opišete temu kojom želite da se bavite u vašem istraživačkom radu, objasnite zašto želite da se bavite ovom temom, na koji način biste se njome bavili, dakle da predstavite jednu širu sliku onoga čime biste voleli da se bavite u vašem istraživačkom radu. Drugo, treba da napišete koji je očekivani rezultat vašeg istraživanja, koji su ciljevi i šta očekujete od ovog istraživanja. Treće, treba da opišete vašu viziju budućih odnosa Srbije i Japana, kao i na koji način će istraživanje doprineti razvoju odnosa između dve zemlje.
Za predlog teme istraživačkog rad treba da odaberete isključivo jednu temu, koja treba da obuhvata jednu od ove tri oblasti: društvene i humanističke nauke (ekonomiju, pravo, političke nauke, filozofiju, japanski jezik ili književnost), kulturu i umetnost ili Kaizen menadžment. Naravno, imate potpunu slobodu kada je odabir teme u pitanju, sve dok dolazi od neke iz ovih oblasti i, naravno, u vezi je sa Japanom.

Možete poslati uverenje o završenim studijama umesto diplome.

Ne treba da unosite godinu diplomiranja u to polje, ukoliko niste diplomirali.
Možete da dostavite prve dve stranice indeksa i uverenje da ste redovan student.