O nama

Kratak istorijat više od deset godina uspešne saradnje

Prijave su ZATVORENE. Sve informacije o dobitnicima možete pogledati na strani stipendisti.

Sa idejom da podstakne izučavanje japanskog društva i kulture u Republici Srbiji, kao i da doprinese jačanju srpsko-japanskog prijateljstva, JT International a.d. Senta, član Japan Tobacco International (JTI) grupe, u saradnji sa Ambasadom Japana od 2011. godine dodeljuje Sakura stipendije studentima u Srbiji. Ova stipendija se dodeljuje za najbolji istraživački rad u vezi sa Japanom, koji je neiscrpna riznica inspiracije i pruža kandidatima obilje tema za istraživanje – od polja društvenih i tehničkih nauka, ekonomije, japanskog jezika, književnosti i kulture, do japanske poslovne filozofije Kaizen. Tokom prethodnih jedanaest godina bilo je mnogo kreativnih i ozbiljnih istraživačkih ideja, što svakako pokazuje da u Srbiji postoji veliko interesovanje za Japan.

Konkurs se raspisuje na proleće i svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija, bez obzira na to koju akademsku ustanovu pohađaju, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imaju pravo da konkurišu.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta u Japanu. Kompanija JTI i Ambasada Japana u Republici Srbiji veruju da će upravo mladi istraživači željni znanja, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doprineti daljem prosperitetu Srbije.